Nieuws /

Het Ondernemersfonds in Súdwest-Fryslân kan blijven. Burgemeester en wethouders willen de afspraken met en over het fonds met vier jaar verlengen, tot en met 2023. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

Het Ondernemersfonds is per 1 januari 2016 in het leven geroepen, op initiatief van de ondernemers zelf. Het idee is dat ondernemers dankzij het fonds meer samenwerken en met elkaar plannen maken die de regionale economie versterken.

“Dat is zeker gelukt”, zegt wethouder Maarten Offinga. “We zien een duidelijke groei. Van het budget van het fonds komt nu 80 procent ten goede aan projecten.” Tegelijkertijd stelt hij vast dat het vooral in de kleine kernen lastig is om projecten van de grond te krijgen. “Het zijn nu vooral nog de grote en middelgrote kernen die erg actief meedoen, zoals Sneek, Bolsward, Workum en Makkum.”

Positief is dat in de grote kernen de al bestaande samenwerking is versterkt, zo blijkt uit de evaluatie die het Ondernemersfonds door een onafhankelijk bureau liet uitvoeren. “In een groeiend aantal kleine kernen worden de mogelijkheden van het fonds herkend, waardoor er nu meer samenwerking van de grond komt. Tegelijkertijd is gebleken dat er vooral in de kleine kernen wrijving is ontstaan, tussen voor- en tegenstanders van het fonds.”

Toch is het leeuwendeel van de ondernemersverengingen, die aangesloten zijn bij de overkoepelende federatie ‘Stichting Ondernemers Súdwest-Fryslân’, positief over het Ondernemersfonds. Wel adviseert de federatie het fonds om meer energie te steken in de kleine kernen. Ook Offinga vindt dat van groot belang. “De ambitie is nog steeds dat het een fonds is van, voor en door zo veel mogelijk ondernemers, ook in de kleinere kernen.”

Een ander goed punt noemt hij dat het fonds het ondernemers gemakkelijker maakt hun bijdrage terug te krijgen in het geval hun kern niet meedoet (zogeheten retributie). Verder juicht hij toe dat het fonds zelf nog eens kritisch naar de eigen opzet kijkt.

Meer nieuwsberichten

540 extra sociale huurwoningen

De gemeente Súdwest-Fryslân, woningcorporaties en huurdersorganisaties werken samen aan een ambitieus plan om het tekort aan sociale huurwoningen aan te pakken. Voor 2031 wil de gemeente 540 extra sociale huurwoningen realiseren, waarvan ruim de helft (314) al concreet is ingepland. Deze nieuwe woningen vormen onderdeel van meerjarenprestatieafspraken voor 2025-2029. Naast nieuwbouw ligt de focus op betaalbaarheid, verduurzaming, leefbaarheid en fijn wonen, zodat iedereen in Súdwest-Fryslân prettig en betaalbaar kan wonen.

13 december 2024

Koopstromenonderzoek Fryslan 2024

Naast de koopstromen kijken we in het hoofdrapport ook naar de ontwikkeling van het winkelaanbod, naar het economisch functioneren van de detailhandel en naar het consumentengedrag. Het rapport bevat een samenvatting van de belangrijkste resultaten en een beschouwing op de resultaten.

Download het hoofdrapport via Koopstromenonderzoek Fryslan2024.

Factsheets

Voor de gemeenten en winkelgebieden in Fryslân zijn factsheets ontwikkeld. De factsheets zijn per gemeente gesorteerd.
Voor vragen of meer informatie over het onderzoek kunt u mailen naar info@koopstromen.nl.

4 december 2024

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op