Nieuws /

Het college van burgemeester en wethouders heeft een besluit genomen over de invulling en financiering van de nieuw- en verbouw van het voormalige stadhuis van Bolsward. Het voormalige stadhuis wordt een prachtig Cultuur Historisch Centrum. met een nieuwe naam: Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’.

‘De Tiid’ is volgens burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân een passende naam voor het complex dat ontstaat na de ingrijpende verbouwing van het monumentale stadhuis in de stad.

Wethouder Van Gent: “Met de realisatie van Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’ wordt de geschiedenis van het gebied weer zichtbaar en voelbaar gemaakt. Samen met de bibliotheek, drie Bolswarder musea, het archief, een horecagelegenheid, een auditorium en een loket van de gemeente Súdwest-Fryslân brengen we deze prachtige plek weer tot leven”.
De nieuwe ruimte en het stadhuis worden met elkaar verbonden door een publieksruimte, waarvan een deel de vorm van een atrium krijgt. Hier vindt de bezoeker een moderne leeszaal, digitale presentaties, toeristische informatie en ook gemeentelijke diensten.

In de Nieuwe Waag komt een auditorium, met ruimte voor zo’n honderd mensen. Deze zaal moet ook in de avonduren een ontmoetingsplek worden, bijvoorbeeld door lezingen, themabijeenkomsten, tentoonstellingen, educatieve programma’s en andere culturele activiteiten.
“Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’ wordt een belangrijke ontmoetingsplek in Bolsward, maar dit project reikt veel verder dan Bolsward en onze gemeente”, zegt wethouder van Gent. “Het Stadhuis Bolsward is een van de belangrijkste monumenten in de provincie Fryslân”.

Het project vraagt een investering van 12,9 miljoen euro. Dat is meer dan waarmee de gemeente rekende toen in de vorige collegeperiode de eerste ideeën ontstonden over de nieuwe bestemming voor het ruim vier eeuwen oude stadhuis. Dit komt door wijzigingen die het plan ten goede komen. Er zijn daarnaast extra duurzaamheidsmaatregelen getroffen en er moet rekening worden gehouden met indexatie van gestegen bouwkosten. Dit voorstel van het college wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die daarover op 9 mei een besluit neemt.

De Provincie levert een forse bijdrage van 3 miljoen. Eerder toonden vier Bolswarder stichtingen – het Sint Anthony Gasthuis, de Hendrick Nannes & Catrijn Epesstichting, het Weeshuis en het Fonds Bolsward-Dronrijp – al hun betrokkenheid door samen € 1,25 miljoen te doneren. Ook de Rabobank SWF draagt financieel bij (€ 100.000).

De procedure voor het kiezen van een aannemer is op dit moment in een vergevorderd stadium. Na de raadsvergadering van 9 mei maakt de gemeente bekend wie dit prestigieuze project gaat bouwen.
De restauratie en verbouwing van het stadhuis begint nog voor de zomer.

Meer nieuwsberichten

540 extra sociale huurwoningen

De gemeente Súdwest-Fryslân, woningcorporaties en huurdersorganisaties werken samen aan een ambitieus plan om het tekort aan sociale huurwoningen aan te pakken. Voor 2031 wil de gemeente 540 extra sociale huurwoningen realiseren, waarvan ruim de helft (314) al concreet is ingepland. Deze nieuwe woningen vormen onderdeel van meerjarenprestatieafspraken voor 2025-2029. Naast nieuwbouw ligt de focus op betaalbaarheid, verduurzaming, leefbaarheid en fijn wonen, zodat iedereen in Súdwest-Fryslân prettig en betaalbaar kan wonen.

13 december 2024

Koopstromenonderzoek Fryslan 2024

Naast de koopstromen kijken we in het hoofdrapport ook naar de ontwikkeling van het winkelaanbod, naar het economisch functioneren van de detailhandel en naar het consumentengedrag. Het rapport bevat een samenvatting van de belangrijkste resultaten en een beschouwing op de resultaten.

Download het hoofdrapport via Koopstromenonderzoek Fryslan2024.

Factsheets

Voor de gemeenten en winkelgebieden in Fryslân zijn factsheets ontwikkeld. De factsheets zijn per gemeente gesorteerd.
Voor vragen of meer informatie over het onderzoek kunt u mailen naar info@koopstromen.nl.

4 december 2024

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op