Nieuws /
Súdwest-Fryslân zet dit voorjaar en zomer extra veegcapaciteit in voor de bestrijding van onkruid op straten en in goten. Voor dit jaar is 200.000 euro meer beschikbaar dan in 2018 en komt het totale budget voor de onkruidbestrijding op verhardingen op 545.000 euro.
Sinds 2016 is chemische onkruidbestrijding op straten, trottoirs en parkeerterreinen verboden. Súdwest-Fryslân besloot al een jaar eerder te stoppen met het gebruik van chemische middelen. Dit was de afgelopen jaren goed in het straatbeeld te zien, aldus wethouder Mark de Man. “Alternatieve bestrijdingsmiddelen zijn veel minder effectief. Vooral de bovengrondse delen worden aangepakt en in mindere mate de wortel.” Bij chemische methoden wordt onkruid direct met wortel en al bestreden.
Omdat alternatieve bestrijding ook nog eens drie tot vier maal duurder is dan chemische bestrijding haalde de gemeente met hetzelfde geld veel minder resultaten. “Wij vinden het belangrijk dat straten, trottoirs en pleinen er verzorgd uitzien”, zegt De Man. “Onkruid heeft grote invloed op hoe wij de openbare ruimte ervaren. We kregen dan ook veel klachten.”
Dat was reden om vorig jaar 200.000 euro extra vrij te maken. De Man: “Dat geld is toen vooral besteed aan de verbetering van de bestrijding op trottoirs, omdat daarover de meeste klachten binnen kwamen.” Zes lokale ondernemers gingen het onkruid met succes te lijf met heet water, hete lucht of branden. Ook het weer (langdurig droog en warm) hielp mee. Het aantal klachten halveerde, van 460 in 2017 naar 236 in 2018.
De gemeente wil echter verder verbeteren en heeft daarom dit jaar nog eens 200.000 euro extra beschikbaar. “Voor een belangrijk deel besteden we dit aan preventieve bestrijding”, zegt De Man. Zo worden de straten in de groeiperiode (april-augustus) vaker geveegd, van eens per twaalf weken naar eens per vijf weken. “Op deze manier proberen we de groei van onkruid zo veel mogelijk te voorkomen.”